Airborne memorial

Airborne memorial

  • Rijnkade 150, 6811 HD Arnhem

Het Airborne memorial is gelegen in het Jacob Groenewoud plantsoen, vernoemd naar de reservekapitein die omkwam tijdens de Slag om Arnhem.

Op het pleintje bij de John Frostbrug zijn een aantal dingen te zien. Als eerste zie je een grote steen met een helm erop. Deze steen is een overblijfsel van de voormalige Eusebius kerk, deze lag als gevolg van de gevechten in Arnhem helemaal in puin. Verderop het pleintje staat een grote maquette, met daarop zowel in het Nederlands, Engels als Pools een korte beschrijving van het verloop van de slag om Arnhem. Verspreid over het plein staan nog een achttal andere, wat kleinere plaquettes die allemaal een foto of tekening bevatten gelinkt aan de oorlog.


Tussen de plaquettes staan een aantal bankjes,waar vanaf je een mooi uitzicht hebt op de rivier de Rijn.. Er staan nog een aantal objecten. Zo ligt er een bom van maar liefst 400 kilogram uit 1944, een ander stuk munitie en een stuk van een propeller.


Het meest opvallende object op dit pleintje is het Canadees 25 ponder artilleriegeschut. Op dit geschut ligt een steen van de 16th Parachute Field Ambulance (RAMC), één van de medische eenheden die tijdens de slag om Arnhem voor de vele gewonden moest zorgen.


(Bron: http://nl.tracesofwar.com/artikel/219/Jacob-Groenewoud-Plantsoen.htm)