Boekhandel Hijman Ongerijmd

Boekhandel Hijman Ongerijmd

  • Grote Oord 15, 6811 GA Arnhem

Een boekhandel is al lang niet meer de locatie waar je naartoe gaat voor alleen het vinden van een goed boek, het is een ‘plaats van ontmoetingen‘. De boekhandel, die stamt al uit 1895.

Vraag willekeurige bezoekers in de Arnhemse binnenstad naar een boekenwinkel en ze zullen je allemaal naar Boekhandel Hijman Ongerijmd aan Grote Oord 15 verwijzen. Sinds 2013 zwaait eigenaar Theo Beneder er de scepter en zorgt hij samen met een team van bevlogen boekverkopers voor het reilen en zeilen van de zaak. Een boekhandel is al lang niet meer de locatie waar je naartoe gaat voor alleen het vinden van een goed boek, het is een ‘plaats van ontmoetingen‘.

Bewogen geschiedenis

De boekhandel, die stamt uit 1895, kent een bewogen geschiedenis getekend door oorlog en tegenslag. Maar kent ook de geschiedenis van liefde voor boeken en de betrokkenheid van klanten en medewerkers bij de boekhandel. In 1895 startte Simon Hijman Jzn. een boekhandel aan de Koningstraat 64 en zo ontstond in 1919 na een fusie Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande NV. De boekhandel bloeide en werd voor Arnhem een ‘plaats van ontmoetingen’. Naast boekhandel werd de zaak uitgever van eigentijdse literatuur. Toen de boekhandel in 1941 door de Duitse bezetter in beslag werd genomen, werden Hijman en zijn zoon Rudolf Julius, beiden directeur, ontslagen. Hijman en zijn echtgenote doken onder maar werden verraden en gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze in 1944 zijn gestorven. Later in 1945 brandde het pand aan de Koningstraat geheel uit door een onbekende oorzaak. De gehele inventaris en boekenverzameling ging daarbij verloren. Na de oorlog zette zoon Rudolf Julius de activiteiten van de boekhandel voort. Met hulp van de Gemeente Arnhem opende hij een nieuwe winkel aan de Grote Oord 15, een voormalige kruidenierszaak. Al snel werd Grote Oord 15 weer een ‘plaats van ontmoetingen’ zoals eerder in de Koningstraat.

In 2006 opende aan de Nieuwstad een kleine nieuwkomer haar deuren, boekhandel Ongerijmd. Eigenaar Theo Beneder begon een boekwinkel met de specialisaties kunst, geschiedenis, filosofie, poëzie en landschap. Terwijl in de grote boekhandels de aandacht steeds meer naar bestsellers werd verlegd, bood Ongerijmd de mooie en minder bekende uitgaven, waaraan actief aandacht werd gegeven via workshops, lezingen, festivals en ‘café's’. Voorzichtig werd samenwerking met het grotere toenmalige Hijman&Arends gezocht. Toen deze in de zomer van 2013 failliet ging, mobiliseerde Theo Beneder de Arnhemse boekenliefhebbers. Met resultaat: meer dan honderd mensen (Reddende Engelen) namen een aandeel, waarmee Ongerijmd de overname kon financieren. Ongerijmd verhuisde naar de Grote Oord en vanaf juli 2013 werd de naam Hijman Ongerijmd.

Boeksalon

In de Boeksalon boven de boekhandel vinden regelmatig speciale bijeenkomsten plaats, denk hierbij niet alleen aan poëzie- of filosofie avonden, maar ook aan creatieve workshops of lezingen. De ruimte is geschikt voor circa 70 personen en er is een klein podium aanwezig. Verder kun je er gebruik maken van bescheiden audiovisuele voorzieningen en een keuken. De ruimte is te huur voor commerciële of privédoeleinden.