De Nederlanden van 1845

De Nederlanden van 1845

  • Willemsplein 5, 6811 KA Arnhem

De Nederlanden van 1845 is een kantoorgebouw in Arnhem, gelegen aan het Willemsplein. Tegenwoordig beter bekend als het ‘Dudokgebouw’. Architectonisch valt het gebouw onder het Functionalisme.

Het gebouw is in 1938 gebouwd naar ontwerp van de bekende architect Dudok. In opdracht van verzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845. Architectonisch valt het gebouw onder de stijl van het Nieuwe Bouwen, onderdeel van het functionalisme.


Verzekeringsmaatschappij
Verzekeringsmaatschappij ‘De Nederlanden van 1845’ groeide in de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw sterk. Overal in het land waren nieuwe kantoorgebouwen nodig. Voor de bouw in Arnhem werd als locatie de noordzijde van het Willemsplein gekozen. Met het Willemsplein, station en uitvalswegen naar Amsterdam en Utrecht op steenworp afstand.


Verbouwing
Toen de verzekeringsmaatschappij fuseerde vertrok men uit het pand. Hierna hebben er nog enkele bedrijven in gezeten totdat het leeg kwam te staan. De gevel had inmiddels veel van haar glans verloren door de aanslag van de uitlaatgassen van de duizenden auto’s die er voorbij reden. In 2005 werd er een aanvraag voor verbouwing aangevraagd. Waarna het in 2007 na een flinke opknapbeurt en de nieuwe naam ‘Dudokgebouw’, weer klaar was voor de toekomst.