Pictures at an Exhibition

Pictures at an Exhibition

Evenementperiode:
10 februari 2019
Tijd:
15:00 - 00:00
Type:
Theater voorstelling
Website:
Musis Sacrum

Koninklijke Harmonie Oosterbeek

Een concert waar niet alleen veel te beluisteren zal zijn, maar ook te zien. En dat past goed bij een concert waar muziekstukken over schilderijen de hoofdrol spelen.

Het orkest speelt o.a. Dutch Masters van Johan de Meij. De drie delen van dit stuk gaan over Rembrandts Nachtwacht, De Liefdesbrief van Johannes Vermeer, en Prinsjesdag naar Jan Steen. Hollandse meesters van de schilderkunst dus, in een compositie van een Hollandse meester van de symfonische blaasmuziek, Johan de Meij (geb. 1953).

Het hoofdwerk is Schilderijen van een tentoonstelling van de Russische componist Modeste Mussorgsky (1839 – 1881). Mussorgsky heeft het geschreven na een bezoek aan een expositie van schilderijen van Viktor Hartmann. Helaas zijn al die schilderijen door de tijd verloren gegaan. We kennen wel beschrijvingen en de titels van Mussorgski’s stuk. En dan zit daar genoeg bij om over door te fantaseren. Wat dacht je van titels als De dans van ongeboren kuikentjes in hun eitjes, Het oude kasteel, De gnoom en vooral De hut op kippenpoten?

Bij De Schilderijententoonstelling worden bijpassende beelden op het beamerscherm getoverd door Rosa van der Vijver, oftewel De Zandprinses. Rosa tekent, strooit en gooit met zand en brengt daarmee een onderhoudende live-show. Van haar vader Gert van der Vijver, ook bekend als de Zandtovenaar, heeft zij de kneepjes van het zandschilderen geleerd.