Duivelskunstenaar Ray Chen

Duivelskunstenaar Ray Chen

Evenementperiode:
13 februari 2019
Tijd:
20:00 - 00:00
Type:
Theater voorstelling
Prijs:
€33,50
Website:
Musis Sacrum

Amsterdam Sinfonietta

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Amsterdam Sinfonietta. Wanneer u meerdere concerten binnen één serie boekt, ontvangt u een aantrekkelijke korting op de kaartprijs. Zo geniet u het hele seizoen voordelig van de mooiste klassieke concerten.

 

PROGRAMMA

  • Respighi - Antiche Danze ed Arie, Suite III
  • Stravinsky - Suite italienne voor viool en strijkorkest (arr. A. Williams)
  • Tartini - Duivelstrillersonate (arr. F. Kreisler)
  • Tsjaikovski - Souvenir de Florence

 

De Russen waren dol op Italië. Een bezoek van de doorgaans zwaarmoedige Tsjaikovski aan Florence leverde een zonnig en zwierend werk voor strijkers op. Ook Stravinsky bezocht Italië vaak. Hij dirigeerde er premières van eigen werken en koos er zelfs voor om in zijn favoriete stad Venetië begraven te worden. Uit zijn beroemde balletwerk Pulcinella selecteerde Stravinsky een kleine selectie dansen en bewerkte die voor viool. Drie eeuwen eerder werd Tartini in een droom overvallen door een virtuoos vioolspelende duivel. Toen de componist wakker werd, schreef hij de muziek op; de Duivelstrillersonate was geboren. Alleen donders goede violisten als Ray Chen hebben het talent om dit stuk bezield uit te voeren.

 

Ray Chen

Ray Chen werd geboren in Taiwan, maar groeide op in Australië. Op 15-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot het Curtis Institute of Music in Philadelphia. In 2008 won hij de Yehudi Menuhin International Competition for Young Violinists en het jaar daarop de Koningin Elisabethwedstrijd. Twee overwinningen die hem concerten opleverden in heel wat prestigieuze zalen in Europa, Azië, de Verenigde Staten en Australië. Ray Chen mocht al samenwerken met dirigenten als Riccardo Chailly, Vladimir Jurowski en Sakari Oramo, en met gerenommeerde orkesten zoals het London Philharmonic Orchestra, het National Symphony Orchestra en het Gewandhausorchester van Leipzig. Hoogtepunten in zijn carrière tot nu toe waren vooral zijn prestatie tijdens de Franse nationale feestdag in 2015 en op de BBC Proms het jaar daarop. Tussen 2012 en 2015 was Ray Chen artiest in residentie in het Dortmund Konzerthaus en in 2017 was hij ‘Artist Focus’ bij het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin. In seizoen 2017-2018 wijdt BOZAR een ‘Portret’ aan Ray Chen. In de zomer van 2017 nam hij zijn eerste cd op voor het label Decca Classics samen met het London Philharmonic Orchestra. Eerder al bracht Ray Chen drie albums uit bij Sony, waaronder Virtuoso (2011), dat bekroond werd met een ECHO Klassik. Ray Chen vindt het belangrijk dat klassieke muziek ook een jong publiek bereikt en is heel actief op de sociale media. Hij bespeelt een door de Nippon Music Foundation uitgeleende Stradivarius van 1715, die ooit nog toebehoorde aan de legendarische violist Joseph Joachim.