De koning sterft

De koning sterft

Evenementperiode:
6 maart 2019
Tijd:
08:30 - 00:00
Type:
Theater voorstelling
Prijs:
€ 19,28 CJP € 14,28

Toneelschuur Producties | Olivier Diepenhorst

Gebaseerd op de absurdistische klassieker De koning sterft van Ionesco maakt Olivier Diepenhorst samen met Abke Haring (winnares Theo d’Or Hamlet vs Hamlet), Krisjan Schellingerhout, Imke Smit en Jip van den Dool een muzikale en fantasievolle voorstelling over oog in oog staan met het grote einde.

De koning is net monter uit bed gestapt als zijn dierbaren hem komen vertellen dat hij het einde van de voorstelling niet zal halen. Gisteren was hij nog almachtig heerser, maar vandaag weigert zelfs zijn eigen lichaam te gehoorzamen als hij het beveelt door te blijven leven. Met humor en lichtheid neemt Ionesco de koning mee op zijn laatste reis, die via ongeloof en angst leidt naar acceptatie en berusting. Tot uiteindelijk ook dat niet meer uitmaakt.

Ionesco was een absurdist, iemand voor wie god niet meer bestaat en die geen zin kan ontdekken in het bestaan. In 1962 was hij ernstig ziek. Hij was gedwongen zijn mogelijk naderende einde onder ogen te zien en schreef dit intrigerende stuk waarin niet alleen de koning, maar met hem ook zijn hele koninkrijk sterft.