Herman Centraal in Luxor Live

Herman Centraal in Luxor Live

Evenementperiode:
19 februari 2019
Tijd:
19:30 - 22:00
Type:
Party
Prijs:
Normaal €7.50 Ticket student €3.75 GelrePas €3.75
Website:
Luxor Live

Op 19 februari is het weer zover: een fonkelnieuwe editie van Herman Centraal. De redactie heeft zich laten inspireren door de Poëzieweek, dus alle liefhebbers van het dichterlijke woord, in welke vorm dan ook, opgelet!

POËZIESPECIAL
Onze kersverse (zevende) Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja komt naar Herman Centraal! Helemaal onbekend is hij niet met Arnhem want hij geeft les aan Creative Writing, de schrijfopleiding van ArtEZ. Hij zal uit eigen werk voordragen en we praten met hem over de jongste generatie schrijvers en dichters.

Wie kent Johnny van Doorn, alias Johnny the Selfkicker nog? En wat heeft hij met Arnhem te maken, de stad die hem eert met een heus plein? Yvonne van Doorn-Mousset is de weduwe van deze beruchte dichter, schrijver en voordrachtskunstenaar. Ze komt vertellen over haar bewogen leven met hem.

Schrijver Bart Chabot, groot bewonderaar en oud winnaar van de Johnny van Doornprijs, komt op geheel passende wijze werk van Van Doorn voordragen. Evenals een aantal dichters van Mensen Zeggen Dingen, voor wie Van Doorn nog steeds een inspiratiebron is.

Tot slot komen Journalist Simon Trommel, Walter Jansen (boekhandel Het Colofon) en Yvonne Van Doorn-Mousset pleiten voor terugkeer van de Van Doornprijs. Deze werd van 1993 tot 2012 uitgereikt aan taalkunstenaars die werkten in de traditie van Van Doorn.

Maar we hebben nog meer!

AP, DE PEPERMAN
Wist je dat er zoiets bestaat als schijnpeper of ‘valse’ peper? En dat peperkorrels in een houten molen langzaam hun smaak verliezen? Iemand die alles van peper weet is Arnhemmer Ap van Dam. Hij verzamelt en verkoopt peper op markten en online, samen met zijn vrouw en zoon. We verheugen ons op een pittig gesprek, waarbij er natuurlijk ook het nodige te proeven zal zijn.

ONDERWIJSVERNIEUWING
Halen we wel genoeg uit onze leerlingen en docenten? Dat vroeg Niels van der Graaff, scheidend directeur van de Arnhemse middelbare school Thomas a Kempis, zich een paar jaar geleden af. Een ambitieus onderwijsvernieuwingsplan volgde, met scharrelleerlingen en menukaartonderwijs. Hoe vernieuwend is dit eigenlijk en wat vinden de leerlingen hiervan? We gaan in gesprek met leerlingen, docent Robbert Pasman en directeur Niels van der Graaff.

KWALITEIT ARNHEMSE BINNENSTAD
De Arnhemse binnenstad is in tien jaar tijd enorm veranderd, met dank aan de economische crisis en het online shoppen. De Bijenkorf en V&D sloten hun deuren, we kregen er de Primark maar ook de Zeven Straatjes bij. Het lijkt de laatste tijd iets beter te gaan, maar het blijft zoeken naar de juiste mix die mensen over moet halen hun laptop dicht te klappen en de deur uit te gaan. Arnhemmer en binnenstadsdeskundige Rob Weiss vertelt ons hoe dat werkt.

ZINTUIGEN: HOREN
De lijnen van de trolleybus die tegen elkaar kletteren, de waterval in Sonsbeek, honderden ganzen die in de uiterwaarden uitrusten: hoe klinkt Arnhem? In de tweede aflevering van onze zintuigenrubriek vragen we ons af wat je hoort als je in Arnhem bent. We vragen het aan Sharon Stewart, pianolerares, muziekpedagoog, sounddesigner en sinds kort verbonden aan ArtEZ. Ze komt vertellen over Deep Listening en een Soundwalk door Sonsbeek.Herman Centraa; is sinds 2016 dé talkshow van Arnhem, over de stad en haar diverse bewoners. De shows hebben een magazine-karakter, met onderwerpen die variëren van kunst, cultuur en politiek tot maatschappij, religie, sport, geschiedenis en onderwijs. Er wordt een licht geschenen op wat goed gaat en wat beter moet. Kritisch, eerlijk en constructief: dat is Herman Centraal. Op deze manier betrekken we Arnhemmers bij hun stad en bij elkaar. Herman Centraal vindt elke maand plaats in Luxor Live!