The Battle - Introdans | Stadstheater Arnhem

The Battle - Introdans | Stadstheater Arnhem

Evenementperiode:
27 september 2019 - 9 oktober 2019
Tijd:
20:15 - 00:00
Type:
Theater voorstelling
Prijs:
vanaf €22,00
Website:
Stadstheater

Programma
Jose Limón - Missa Brevis
Robert Battle - The Hunt
Sidi Larbi Cherkaoui - Qutb
Cayetano Soto - nieuw werk
► Première vrijdag 27 september

Dansvoorstelling in het kader van 75 jaar Slag om Arnhem.

In 2019 is het 75 jaar geleden dat de Slag om Arnhem plaatsvond. Een gedenkwaardig moment in de Nederlandse geschiedenis. Als eerbetoon stelde Introdans-directeur Roel Voorintholt een programma samen rond de thema’s strijd, kracht, energie en tot het uiterste gaan. Universele, tijdloze thema’s, vormgegeven door eigentijdse choreografen.

The Hunt - Robert Battle (Nederlandse première)
‘Een ware blockbuster’. Zo typeerde The New York Times The Hunt, een van de populairste werken van Robert Battle, artistiek directeur van het befaamde Alvin Ailey American Dance Theater. De stoere, dynamische mannenchoreografie verbeeldt een oerdansritueel met een sterk hedendaagse ‘urban’ ondertoon. Geïnspireerd door zijn eigen achtergrond in de martial arts onderzoekt Battle in dit werk de relatie tussen eigentijdse sporten en de oude rituelen van de gladiatoren. Op de krachtige percussiemuziek van Les Tambours du Bronx voeren de zes mannen een strijd tegen zowel hun fysieke als hun emotionele grenzen.

Qutb - Sidi Larbi Cherkaoui (Nederlandse première)
Ons huisgezelschap Introdans heeft inmiddels vier creaties van Sidi Larbi Cherkaoui op het repertoire. En steeds was Introdans de eerste die deze werken mocht uitvoeren, na het gezelschap waarvoor ze oorspronkelijk werden gemaakt. Dat geldt ook voor de nieuwste, vijfde aanwinst: Qutb. De Vlaams-Marokkaanse topchoreograaf maakte het in 2016 in opdracht van het Londense Sadler’s Wells Theatre en de fenomenale sterballerina Natalia Osipova.

Met Qutb (Arabisch voor as of draaipunt) wilde Cherkaoui ‘onbekend en gevaarlijk terrein verkennen’. Onderlinge afhankelijkheid, contactimprovisatie, flow en trance zijn de fysieke middelen waarmee de drie dansers verbinding zoeken. Het resultaat is een combinatie van extreme breekbaarheid en intense focus en kracht.

Missa Brevis - José Limón
De Mexicaan José Limón (1908-1972) geldt als een van de grondleggers van de Amerikaanse moderne dans. Hij ontwikkelde zijn eigen danstechniek, die nog altijd wereldwijd wordt onderwezen. In 1946 richtte hij de Limón Dance Company op, die zijn choreografische nalatenschap tot op de dag van vandaag met verve in ere houdt. Toen de groep in 2016 haar zeventigste verjaardag vierde, kreeg Introdans als eerste Nederlandse gezelschap toestemming Limóns meesterwerk Missa Brevis uit te voeren.

De choreografie is gezet op een mis die de Hongaarse Zoltán Kodály tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog componeerde. Uit Limóns bezielde en aangrijpende choreografie spreekt een ontembare menselijke kracht. Als die van een feniks die uit zijn as herrijst.

Wereldpremière - Cayetano Soto
Spanjaard Cayetano Soto, een van de internationaal meest gevraagde dansmakers van dit moment, maakt voor THE BATTLE een nieuwe creatie. Soto staat bekend om zijn sterke, eigenzinnige concepten en de technische uitdagingen waar hij zijn dansers voor stelt. Vooral in het complexe partnerwerk van zijn balletten. Al sinds 2010 presenteert Introdans met regelmaat nieuwe werken van hem.

Zijn choreografie voor THE BATTLE creëert Soto exclusief voor de Introdans-vrouwen. De vraag wat een ingrijpende intense ervaring (zoals leven in oorlog) met je doet, staat daarbij centraal. Voor dit nieuwe stuk werkt Soto samen met de Nederlandse filmmaakster Inge Theunissen, met wie hij eerder de film Conrazoncorazon maakte.

►Programma 75 jaar Slag om Arnhem