Gele Rijders Plein

Al gestemd

Beoordeel nu

Jouw stem

Gele Rijders Plein 0 5 0

Gele Rijders Plein

  • Gele Rijders Plein -, Gele Rijders Plein Arnhem

Gele Rijders Plein

Het Gele Rijders Plein is een plein, aan de noordzijde van het Arnhemse centrum. Het plein is gelegen tussen het Willemsplein en de Looierstraat.

Kazerne

Het plein is na de Tweede Wereldoorlog gecreëerd op de plaats waar voorheen de Willemskazerne en het Thorbecke Lyceum gevestigd waren. Het plein is vernoemd naar de bijnaam van het korps rijdende artillerie, dat gelegerd was in de Willemskazerne. Op het plein staat het bronzen ruiterstandbeeld de Gele Rijder.

Fontein

Aan de andere kant van het plein is in 1961 een kunstwerk geplaatst, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU). Een voorloper van het huidige bedrijf AkzoNobel. Het kunstwerk bestaat uit een fontein in een blauw gekleurd bassin. Middenin staat een sokkel met daarop het beeld 'Libelle'. Daarnaast staat een overdekte galerij met centraal een patio met zitbanken. Dit geheel is in 2013 voorgedragen als rijksmonument.

Er zijn stemmen opgegaan om het vervallen plein op te knappen. Het is echter nog niet tot daadwerkelijke acties gekomen.