Gruyterpassage

Gruyterpassage

  • Roggestraat 43, 6811 BB Arnhem

De Gruyter breidde haar keten van kruidenierswinkels in de beginjaren van de 20ste eeuw flink uit. In Arnhem bouwde Willem G. Welsing voor De Gruyter twee winkels. Op deze locatie stond daar een van.

De Gruyter breidde haar keten van kruidenierswinkels in de beginjaren van de 20ste eeuw flink uit. In Arnhem bouwde Willem G. Welsing voor De Gruyter twee winkels. Een aan de Hommelseweg 8 in 1916 en tien jaar later een op de hoek van de Roggestraat en Beekstraat, aan het Land van de Markt.


Architectuur
In de winkel/woonhuis wist de architect de, toen hevig in de mode zijnde, art-nouveau stijl te combineren met de opkomende architectuurstroming ‘Zakelijkheid’. In het gehele ontwerp werd benadrukt dat het een hoekpand was. Het totale plaatje werd gesierd door een vijfhoekig torentje, met op elke hoek stadswapens afgebeeld. Het zijn de wapenschilden van de vijf steden waarin De Gruyter filialen had: Utrecht, Arnhem, Den Bosch, Nijmegen en Amsterdam. De schilden zijn uitgevoerd in de ‘heraldieke’ kleuren keel (rood), azuur (blauw), or (geel/goud), argent (wit/zilver) en sabel (zwart).


Concurrentiestrijd
Het De Gruyter-kruideniersimperium stortte in de jaren zeventig/tachtig van de 20ste eeuw, als gevolg van de concurrentiestrijd met ‘Albert Heyn’, in. Verschillende modezaken namen daarna hun intrek in het schitterende hoekpand. In 2003 gaf burgemeester Pauline Krikke, na jarenlang onderhandelen, het startsein voor de herinrichting van het ‘Musiskwartier’. Om de groezelige achterzijde van de Roggestraat en Beekstraat op te knappen, werd een geheel nieuw ontwerp ontwikkeld door de Amerikaanse architect Robert A. M. Stern met als co-architect Inbo Architecten.


Nieuwbouw
Samen met de nieuwbouw van de voormalige V&D en de Musis parkeergarage werd een nieuw winkelcomplex met daarboven drie appartementencomplexen (Thalia, Euterpe en Erato) gecreëerd. Dit rondom een binnenterrein waartoe een passage vanuit het Land van de Markt toegang zou geven. De creatie van Welsing werd verbouwd van winkel tot deze luxe entree. Die restauratie/transformatie werd intensief begeleid door het architectenbureau Rappange & Partners uit Amsterdam. De karakteristieke voorgevel bleef voor een belangrijk deel gespaard en kreeg zelfs wat meer allure door het gebruik van glas en lichte stenen. Op 24 augustus 2006 werden het Musiskwartier en de Gruyterpassage officieel voor het publiek geopend.