Notice: Undefined index: option in /home/arnhemcent/domains/arnhemcentrum.nl/public_html/components/com_content/views/category/view.html.php on line 272

Notice: Undefined index: option in /home/arnhemcent/domains/arnhemcentrum.nl/public_html/components/com_content/views/category/view.html.php on line 277

Notice: Undefined index: view in /home/arnhemcent/domains/arnhemcentrum.nl/public_html/components/com_content/router.php on line 73

Notice: Undefined index: view in /home/arnhemcent/domains/arnhemcentrum.nl/public_html/components/com_content/router.php on line 73

Echt de moeite waard

Shoppers halen hun hart op in Arnhem. De stad combineert de mogelijkheden van de grote stad als het gaat om winkelen, maar ook eten & drinken, evenementen, cultuur en uitgaan, met prachtige natuur. Arnhem ligt met de uitlopers van de Veluwe en met de Rijn dwars door de stad ook midden in de natuur. Dat maakt een dag of weekend in Arnhem echt de moeite waard. 

Groot of gezellig? 

Het ene moment sta je in een winkelstraat vol gezellige drukte, enkele minuten later loop je in één van die smalle straatjes met leuke speciale winkeltjes in het Stegenkwartier, zie je scheepvaart op de Rijn of loop je naar het Modekwartier, Steenstraat of Hommelstraat aan de rand van het centrum. Kortom: de combinatie van natuur, gezellig winkelen, terrasje pakken, historie en uitgaan is in de compacte binnenstad van Arnhem reuze handig te noemen. 

Neem een break 

Wil je even een pauze tijdens je shoppingtrip? Het uitgestrekte Sonsbeek Park is altijd dichtbij. Neem in de Eusebiuskerk de bijzondere glazen lift naar de top van de toren en bewonder het adembenemende uitzicht over de stad of ontdek het mysterieuze netwerk van de historische kelders. Ook een kijkje nemen in openbaar gebouw Rozet is zeker de moeite waard! Vanaf het dakterras van Rozet is het kunstaardvarken, dat er naast ligt, het mooiste te zien.

Arnhem als handelsplaats voor graan

De Korenbeurs aan de Korenmarkt is volgens velen het mooiste gebouw. De naam geeft al een vermoeden van de oorsprong. Al in de 13de eeuw wordt Arnhem genoemd als een handelsplaats voor graan. In 1845 besloot de Arnhemse gemeenteraad om deze graankooplieden beschutting te bieden bij hun handel. Op de Korenmarkt werd het jaar daarop een open galerij gebouwd: een koepeldak wat rust op 80 ijzeren palen. De kosten hiervoor bedroegen maar liefst ruim 7.000 gulden. 

Eclectisch gebouw 

In 1899 lieten de toenmalig Burgemeester en Wethouders voor 22.000 gulden de huidige Korenbeurs bouwen. De galerij werd afgebroken en in het nieuwe gebouw vond vanaf 1900 tot het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914) de graanhandel plaats. De stijl wordt eclectisch (een mix van stijlen) genoemd, baksteenarchitectuur met o.a. neogotiek en neorenaissance. De architect is vermoedelijk J.W. Boerbooms. 

Geen graanbeurs meer

In 1916 werd het pand in gebruik gegeven aan de kunstvereniging ‘Artibus Sacrum’. De vereniging hield onder andere tentoonstellingen in de voormalige Korenbeurs. De latere directeur van het Gemeentemuseum, Johan Mekkink, hield er ook zijn atelier. Toen het gebouw de functie van beurs verloor, werd in de beurszaal een verdieping gebouwd.

Sfeer van de middeleeuwen

Neogotiek en neorenaissance gaan in de Korenbeurs samen en deze, daardoor gecreëerde eclectische architectuur, moet de sfeer van de middeleeuwen (gotiek en renaissance) en Hanze oproepen. De rondboog vensters (vooral op de zijgevels) zijn door stenen tracéringen in drie stukken verdeeld en herinneren aan de gotiek. Dit geldt ook voor de hoge, naar de hemel wijzende topgevel. De horizontale natuurstenen speklagen verwijzen naar de renaissance.

In het ronde venster in de voorgevel was vroeger een klok aangebracht. Het tegeltableau daaronder met het wapen van Arnhem is gelukkig bewaard gebleven. De natuurstenen omlijsting van de toegangsdeur met daarin de Korenbeurs is helaas verdwenen. In het gebouw zijn gelukkig de oorspronkelijke Jugendstil decoraties nog te zien.

Nu Focus Filmhuis 

Sinds 1973 is in het gebouw het Filmhuis Arnhem gevestigd, maar er wordt nog steeds  discussie gevoerd over de bestemming van het pand. Daarbij werd ook medebewoner, het Kunstcentrum De Gele Rijder, betrokken. 

Over een paar jaar verhuist het Filmhuis naar een andere locatie en krijgt de Korenbeurs opnieuw een nieuwe bestemming. Gedacht wordt over een bierbrouwerij. Nu is zelfs het idee ontstaan om de Korenbeurs in haar oude glorie te herstellen. 

Bronnen:  
Arneym
Geldersarchief

In hartje Arnhem vind je tal van interessante bezienswaardigheden. Midden op de Korenmarkt staat de imposante Korenbeurs, waar nu het filmhuis in is gevestigd. 

Rondwandelingen door historisch Arnhem

Je kunt meedoen aan rondwandelingen door het Korenkwartier om zo meer te weten te komen over dit interessante gedeelte Arnhem. Je ziet tal van historische panden en veel daarvan zijn ook van binnen te bezichtigen. 

Winkelen 

Hou je meer van winkelen? Ook dan ben je in Arnhem aan het juiste adres. Onze stad heeft een veelzijdig aanbod aan de leukste winkels waar je urenlang kan rondsnuffelen. In het gebied zijn ook bierproeverijen waaraan je kunt meedoen. 

Van park tot rondvaart 

In en rond Arnhem is er nog veel meer te doen en te zien: 

  • Park Sonsbeek voor een leuke wandeling of een lekkere picknick.
  • Museum Bronbeek waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Nederlands-Indië. 
  • Kröller-Müller Museum in Otterlo op de Veluwe: vol met werk van kunstenaars als Van Gogh, Mondriaan, Picasso en Monet. De beeldentuin is heel bekend. In de Hoge Veluwe kun je trouwens ook heerlijk fietsen en wandelen.
  • Burgers’ Zoo, de dierentuin van Arnhem. Je maakt hier een avontuurlijke expeditie van 1 dag door bijna alle continenten. Ook geweldig voor kinderen! 
  • Rondvaarten op de Waal, Rijn en IJssel.

Kijk verder op VVV Arnhem Nijmegen

Voorheen een kerk en nu onderdeel van een gezellig uitgaansgebied. Dat is de zogeheten Lutherse kerk. Een stukje geschiedenis over dit markante gebouw. 

Kerk sinds de 18e eeuw

Sinds 1579 was in Arnhem het gereformeerde/calvinistische geloof de enig toegestane godsdienst. Ook de Lutherse geloofsgemeenschap mocht niet openlijk het eigen geloof uitoefenen. Vanaf 1657 stond het stadsbestuur toe dat de lutheranen weer openlijker hun geloof mochten belijden. Zij kwamen bijeen in het huis ‘Bontenburch’ op de Korenmarkt.

Bijdrage in de bouwkosten

De Lutherse gemeente kreeg in 1735 toestemming om het inmiddels bouwvallige Bontenburch te slopen en op die plek een nieuwe kerk te bouwen. Het stadsbestuur gaf zelfs een bedrag van fl 175,00 als een bijdrage in de bouwkosten. Twee jaar later, in 1737, kon de zaalkerk in gebruik worden genomen. Dat jaartal en de spreuk ‘Soli Deo Gloria’ was in de gevel weergegeven, maar in de loop van de tijd verdwenen.

Classicistisch bouwwerk

Dat de voormalige Lutherse kerk een classicistisch bouwwerk is, valt te zien aan o.a. de hoge hardstenen plint en de pilasters. Deze in de muur opgetrokken zuilen worden bekroond met Ionische kapitelen. Daarboven bevindt zich een gepleisterde fries, die wordt afgesloten met een kroonlijst. Ook het fronton (gevelafsluiting), met een sobere versiering, daarboven roept herinneringen op aan de tempels uit de klassieke oudheid.

Dat de kerk vroeger uit één zaal bestond is nog te zien aan de vorm van de boogvensters. Deze vensters waren oorspronkelijk één geheel. Toen het gebouw in de 19e eeuw als pakhuis ging dienen, werden ze dichtgemetseld en werd het pand verdeeld in twee verdiepingen.

Boven de deur is ook een timpaan aangebracht met daarin de afbeelding van een zwaan, het symbool van het lutherse geloof. Dit symbool gaat terug op de Tsjechische kerkhervormer Johannes Hus. Vlak voor zijn terechtstelling als ketter in 1415 sprak hij tot zijn rechters: “Jullie kunnen nu wel een gans (Husa = gans) verbranden, maar na mij zal een zwaan komen”. Maarten Luther werd door zijn volgelingen gezien als de opvolger, dus de zwaan, van Johannes Hus.

Geen kerk meer

Tijdens de oorlogshandelingen van 1795 en 1814 bood de kerk onderdak als nachtkwartier voor de soldaten. In 1898 verliet de Lutherse gemeente de kerk en verhuisde naar een nieuwe kerk aan de Spoorwegstraat. 

Een graanpakhuis geworden 

Het gebouw op de Korenmarkt werd voor fl 19.010,00 gekocht door graanhandelaar Lambert Reijers en ging dienst doen als pakhuis. De graanfamilie Reijers, in het bijzonder Lambert Reijers zelf, bezat naast het gebouw vele andere pakhuizen op en rondom de Korenmarkt.
Tot 1951 bleef het een magazijn/pakhuis voor o.a. ‘Van der Wall & Co’. Dit bedrijf had jarenlang twee deuren verderop (2006: Aspen Valley, Jules) haar hoofdkantoor.

Uitgaansgelegenheid

In de voormalige Lutherse kerk vonden achtereenvolgens een bioscoop (Scène 1 en 2), wisselende discotheken (Bubbles) en andere uitgaansgelegenheden (Luther Dance Café, tussen 1997-2002) een plaats in het gebouw. Nu is 5th Avenue er gevestigd. 

Bron
Arneym
Geldersarchief