John Frost Brug

John Frost Brug

  • John Frostbrug 0, 0 Arnhem

De John Frostbrug over de Nederrijn is onlosmakelijk verbonden met de Slag om Arnhem in 1944. De brug is vernoemd naar luitenant-kolonel John Dutton Frost van de Britse Luchtlandingsbrigade.

Vernoemd naar John Frost

De John Frostbrug, ofwel Rijnbrug, is een verkeersbrug over de Nederrijn. Deze brug is voor altijd verbonden met de Slag om Arnhem in 1944. John Dutton Frost was luitenant-kolonel van het tweede bataljon van de Eerste Britse Luchtlandingsbrigade en hij slaagde erin om tijdens de Slag om Arnhem de brug te bereiken. Hij wist die echter niet te veroveren op het Duitse leger. In 1978 werd de Rijnbrug naar hem vernoemd. 

Lange geschiedenis brug

Al in 1603 kende Arnhem de zogeheten schipbrug over de Nederrijn, maar de groei begin 20e eeuw vroeg om een permanente verbinding. De Rijnbrug werd gebouwd in de jaren 1932-1935 en werd een belangrijke verbinding tussen Arnhem centrum en zuid. Tijdens de Duitse invasie in 1940 werd de brug opgeblazen. In augustus 1944 was de nieuwe brug klaar. 

Slag om Arnhem

In september 1944 werd door de geallieerden de Operatie Market Garden ingezet. De bedoeling was om snel Nederland te bevrijden en door te stoten richting Duitsland. De verovering van de brug was cruciaal hierbij. Dat mislukte en de opmars van de geallieerden liep ernstige vertraging op. De Slag om Arnhem is verbeeld in de bekende film ‘A Bridge Too Far’.