Johnny van Doorn monument

Johnny van Doorn monument

  • Johnny van Doornplein 14, 6811 BJ Arnhem

Johnny van Doorn (1944 - 1991), was een markante Arnhemse schrijver en dichter. Naar hem is ook een plein in Arnhem vernoemd, het 'Johnny van Doornplein'.

Geschiedenis
Johnny stond bekend om zijn "oergedichten". Dit waren gedichten teruggebracht naar de oorsprong, wat bestond uit harde geluiden die nergens in nog op woorden leken.
Hij werd zowel geliefd als gehaat. Hij was allerminst populair in zijn tijd en choqueerde door zijn manier van voordragen. Hij leek tijdens zijn voordrachten, onder invloed van alcohol en drugs, in een volslagen extase te geraken. In zijn gedichten kwam het drugsgebruik dan ook regelmatig aan de orde. Na zijn overlijden in 1991, nam het productiehuis de Wintertuin het initiatief voor een tweejaarlijkse ’Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren’. De prijs werd o.a. toegekend aan Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Spinvis, Tom Lanoye en Bart Chabot.


Monument
Het monument staat in een hoek van het Brouwersplein. Het monument weerspiegelt de gedachtegang van Johnny en werd in 2013 ontworpen door kunstenaar Stijn Coetsier. Het monument is vervaardigd van roestvrijstalen spiegels en gepoedercoat plaatmateriaal. Het geheel is verankerd aan twee stelcon platen onder de grond.


(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johnny_van_Doorn)
(bron: http://www.coetsier.nl/?p=145)