Luxor Live

Luxor Live

  • Willemsplein 10, 6811 KB Arnhem

Het Luxor theater is een voormalig filmtheater aan het Willemsplein, geopend op 26 mei in 1915.

Filmtheater
Frans A. van Laeken eigenaar van de Palacebioscoop aan de Steenstraat wilde een luxueus filmtheater voor de gegoede burgerij van Arnhem bouwen. Van Laeken had zelf in Parijs gewerkt bij de beroemde Pathé-fabrieken, in de nog geen twintig jaar oude filmindustrie. Voor de bouw werd de Arnhemse architect Willem Diehl aangesteld. Het gebouw werd opgetrokken in Art-deco en Jugendstilstijl en werd daarnaast uitgerust met allerlei moderne snufjes, waardoor het zijn tijd ver vooruit was. Dit werd opgemerkt in heel Nederland en ook Abraham Tuschinski was daarvan onder de indruk en besloot in 1921 om in Amsterdam ook een filmpaleis te bouwen naar het Arnhemse voorbeeld.


Uitgaanscentrum
In 1984 stopte het Luxortheater als bioscoop en werd het verkocht. De nieuwe eigenaar liet het gebouw grondig verbouwen. Het pand fungeerde nu als cultureel jongeren- uitgaanscentrum waarin legendarische popconcerten plaatsvonden. Maar door incidenten met drugs en geweld komt Luxor, bij gemeente en politie onder druk te staan. Mede door het intrekken van de nachtvergunning blijkt een exploitatie niet meer rendabel. In oktober 1999 komt het pand leeg te staan.

 
Nu
In december 2001 koopt de gemeente Arnhem het gebouw op om het weer nieuw leven in te blazen. Na een reeks van tegenwerkingen wordt op dinsdag 28 februari 2006 een feestelijke start gemaakt met de renovatie van het poppodium.