Musis Sacrum

Musis Sacrum

  • Velperbuitensingel 25, 6828 CV Arnhem

Aan het Velperplein in Arnhem ligt Musis Sacrum. Je kunt er terecht voor klassieke muziek en concerten. Het gebouw stamt uit 1847 maar daarna vonden er veel verbouwingen en restauraties plaats.

Thuis Gelders Orkest

Musis is een concertzaal en zalencentrum aan het Velperplein in Arnhem. Musis is Latijn voor ‘gewijd aan de muzen’. Het gebouw heet Musis Sactrum, is ontworpen door architect H.W. Fromberg en stamt uit 1847. Al in 1888-1890 werd het verbouwd en uitgebreid. Toen ook werd het de thuisbasis van Het Gelders Orkest, wat vroeger de Arnhemse Orkest Vereniging heette. In de jaren na de bouw waren er talloze verbouwingen, uitbreidingen, restauraties en renovaties.

Geschiedenis van Musis Sacrum

In de 19e eeuw stonden er wel wat zalen in Arnhem maar geen daarvan waren geschikt voor het geven van concerten. Vandaar dat een heel nieuwe concertzaal werd bedacht. Het Musis Sacrum kreeg een neorenaissancistisch uiterlijk. In de Tweede Wereldoorlog nam de Duitse bezetting bezit van het pand. In 1949 werd al een en ander hersteld. In die jaren was ook het idee om het gebouw te slopen en te vervangen maar door protesten vanuit de bevolking ging dat plan niet door. Ook in de jaren 80 en 90 werd her gerestaureerd en aangebouwd. 

Zalen en concerten

Je vindt tegenwoording in Musis een concertzaal met 950 zitplaatsen maar ook verschillende andere zalen zoals een congreszaal met 500 stoelen. Je kunt terecht in grand café Mahler voor een hapje en drankje.