Nelson Mandelabrug

Al gestemd

Beoordeel nu

Jouw stem

Nelson Mandelabrug 0 5 0

Nelson Mandelabrug

  • Mandelabrug nvt, 6811 Arnhem Arnhem

"It always seems impossible until its done." - Nelson Mandela

De Nelson Mandelabrug verbindt de Arnhemse binnenstad en noord met Arnhem-Zuid. In 1977 was de brug klaar en werd deze in gebruik genomen. De verbinding heette toen de Roermondspleinbrug.

Tweede brug over de Rijn

De Nelson Mandelabrug over de Rijn verbindt de Arnhemse binnenstad en Arnhem-Noord met Arnhem-Zuid. Deze brug wordt door veel Arnhemmers nog steeds de Nieuwe Rijnbrug genoemd. De Oude Rijnbrug is de John Frostbrug. 

Uit jaren 70

In 1965 werd besloten een tweede brug over de Rijn te bouwen. De plek werd waar vroeger de schipbrug Arnhem lag en waar ooit een pontje voer. In 1974 werd de bouwopdracht afgegeven en in 1977 werd de Roermondspleinbrug in gebruik genomen. De hernoeming naar Nelson Mandela was in 1987. Dat was in de jaren 80 nog omstreden, toen Mandela hét gezicht was van de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika. 

Kunstwerk van Nelson Mandela

In 2013 heeft een onbekende kunstenaar een portret van Nelson Mandela op een van de brugpijlers geschilderd. Veel mensen waren daar positief over en daarom heeft de gemeente besloten het portret niet te verwijderen.