Park Hoge Veluwe

Park Hoge Veluwe

  • Koningsweg 17, 6816 TC Arnhem

Nationaal park de Hoge Veluwe is het grootste laaglandnatuurterrein van Noordwest-Europa en daarmee ook een van de grootste natuurgebieden van Nederland.

Bezienswaardigheden
Het park ligt voor een deel in de gemeente Arnhem en verder grotendeels in de gemeente Ede. Het parkterrein beslaat 5.400 hectare grond en beslaat daarmee ongeveer 5 procent van de gehele Veluwe. Er is ruimte ingericht voor cultuurhistorische elementen, architectuur en beeldende kunst. Zo vind je er o.a. het Kröller-Müller Museum, Beeldenpark Kröller-Müller. natuurmuseum Museonder en Jachthuis Sint-Hubertus. Bijzonder is dat het park vrijwel zonder overheidssubsidie, geëxploiteerd wordt. Het park is in 1935 ontstaan.


Voorzieningen
Hoewel het park (beperkt) toegankelijk is voor auto's en openbaar vervoer, is de fiets er hét vervoermiddel. Op verschillende plaatsen in het park bevinden zich depots voor witte fietsen, die gratis kunnen worden gebruikt. De fietsen mogen niet op slot worden gezet en mogen ook niet het park verlaten.
Daarnaast zijn er veel wandelpaden, hoewel wandelaars niet op de paden hoeven te blijven.


Ongeveer een derde van het park is niet toegankelijk voor het publiek, om het wild en andere dieren rust te gunnen. In die gebieden zijn wel wildobservatieposten.
Naast de musea, zijn er allerlei voorzieningen en activiteiten in het park, zoals wildsafari's en kinderspeurtochten. Een autobusparkeerplaats nabij het Bezoekerscentrum en Parkrestaurant en een grote kinderspeelplaats bieden faciliteiten voor school- en andere groepsreizen.