Park Sonsbeek

Park Sonsbeek

  • Zijpendaalseweg 24A, 6814 CL Arnhem

Park Sonsbeek is hét park van Arnhem. Het ligt op 5 minuten lopen vanaf het centrum en het station. Je vindt in het park onder andere een uitkijktoren en er zijn regelmatig concerten en festivals.

Van alles te doen

Park Sonsbeek is het bekendste park van Arnhem. Deze groene oase ligt op 5 minuten lopen van de binnenstad en het Centraal Station. In het park vind je een mooie uitkijktoren, de Belvédère, en de zogeheten Steile Tuin. Je kunt in het park lekker luieren, picknicken, slenteren en soms zelfs schaatsen. Ook worden er regelmatig openluchtconcerten en festivals georganiseerd. Park Sonsbeek was het eerste park in Nederland dat de status van Rijksmonument kreeg. 

Baron koopt landgoed: geschiedenis

De oorsprong van het park ligt in 1821 toen Baron van Heeckeren het landgoed Sonsbeek kocht. Hij liet het aanleggen in de Engelse landschapstijl. Op een klein oppervlak lagen bossen, landerijen, waterpartijen, een landhuis, moestuin, hertenkamp en Belvédère. Toen het te duur werd voor de baron verkocht hij een deel van het park, waar woningen op werden gebouwd. De rest bleef park en is  nu voor iedereen. 

Beroemd dankzij tentoonstellingen

Beroemd werd Park Sonsbeek dankzij de tentoonstellingen van figuratieve kunst langs de wandelpaden. Daarmee werd begonnen net na de oorlog om de zwaar gehavende stad nieuwe allure te geven. In het park waren onder andere werken van Rodin, Zadkine en Picasso te zien. Een aantal beelden werd aangekocht en geplaatst in Arnhem. Nog steeds is het park het hart van deze jaarlijkse tentoonstelling. 

Verschillende onderwerpen in sonsbeek ook te vinden op deze website.