Stadswaag

Stadswaag

  • Markt 38, 6811 CJ Arnhem

Op de hoek van de Markt en de Turfstraat staat dit imposante gebouw uit 1768. Door de jaren heeft dit pand veel verschillende functies gehad. Momenteel huist er een grote nationale bank in het gebouw.

Bouw
In 1768 werd het nieuwe Waaggebouw geopend, dat de oude, in de voormalige kerk van het St. Catharina Gasthuis in de Bakkerstraat moest gaan vervangen. Het gebouw is ontworpen door stadstimmerman Hendrik Viervant in een gemengde barok- en rococostijl. Buiten de waagruimte zelf, was er ook uit een ingebouwd woonhuis met een eigen ingang.

Later heeft het gebouw nog voor verschillende doeleinden gediend. Zo deden bovenlokalen van het pand dienst als graanmagazijn, bevond zich er het Stedelijk Gymnasium en huisde er het Stedelijk Museum van Oudheden in, voordat zij vertrokken naar een andere locatie.


Oorlog
Na onderdak te hebben geboden aan een reeks kleinere bedrijven, werd het gebouw tussen 1936 en 1940 in dienst genomen door de Burgerwacht die later plaatsmaakte voor het distributiekantoor. Tijdens de oorlog werd het gebouw niet gespaard en werd het vrijwel geheel verwoest door brand. Van het interieur en de inboedel is alleen het originele weeginstrument "de waag" gespaard gebleven, ook de buitenmuren bleven voor een deel bewaard.

Het gebouw werd tussen 1959 en 1961 geheel gerestaureerd en werd eigendom van de Nederlandse Hervormde Kerkvoogdij. In 1996 verkocht de gemeente Arnhem het gebouw aan particulieren. Sindsdien hebben er verschillende horecagelegenheden in het gebouw gezeten.