Synagoge

Synagoge

  • Pastoorstraat 17A, 6811 ED Arnhem

De Synagoge is een joods gebedshuis aan de Pastoorstraat in Arnhem. Het bestaat uit een combinatie van neoclassicistische en neogotische bouwstijlen, gebouwd naar een ontwerp van H.J. Heuvelink.

Jonas Daniël Meijer
In 1780 werd de beroemde rechtsgeleerde Jonas Daniël Meijer in Arnhem geboren. Hij speelde een beslissende rol in het emancipatieproces van de Nederlandse joden. Toen de Fransen kwamen werd de formele emancipatie van de joden een feit. De eerste officiële Arnhemse synagoge stamt uit 1799 en stond op de hoek van de Bentincksteeg en de Kerkstraat.


Nieuwe synagoge
Op 13 juli 1852 werd de eerste steen gelegd van de nieuwe synagoge in de Pastoorstraat, op de plaats waar eens het geboortehuis van J.D. Meijer stond. In 1881 werd Arnhem aangewezen als hoofdplaats van het synagogaal ressort en zetel van het Opperrabbinaat van Gelderland. Ook werd er een Joodse school gevestigd op de hoek van de Kerkstraat en de Broerenstraat. Aan Kerkstraat  24, was het Joodse badhuis gelegen.


De synagoge raakte in de loop der jaren steeds meer vervallen en tegelijkertijd ontstond de behoefte aan een monument voor de in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerde en vermoorde Arnhemse joden.


Tegenwoordig
Na de oorlog kreeg de synagoge enkele opknapbeurten en werd het in 1950 heringewijd. In 2001 werd besloten tot een grote renovatie. Voor de reconstructie werden oude kaarten, foto’s en verhalen van overlevenden gebruikt. Op 8 oktober 2003 werd de gerenoveerde synagoge, in aanwezigheid van voormalig koningin Beatrix, feestelijk geopend.