Verzetsmonument

Al gestemd

Beoordeel nu

Jouw stem

Verzetsmonument 3.5 5 0

Verzetsmonument

  • Velperbuitensingel 25, 6828 CV Arnhem

Verzetsmonument

Het Verzetsmonument is in september 2005 onthuld en gemaakt naar een ontwerp van Jouke Hoogland, met tekst van Jos Pauw. Het monument bevond zich tegen de achtergevel van het Musis Sacrum.

Monument
Het verzetsmonument in Arnhem is een op een aluminium plaat geëtste foto van een wolkenlucht met tekst. Het geheel is acht meter hoog en zestien meter breed. Aan de voet van het monument is een plaquette aangebracht met daarop een tekst. Het geheel is bovenaan een brede betonnen trap geplaatst. De tekst op het monument luidt “De meeste mensen zwijgen, een enkeling stelt een daad”.


Aanleiding
Er werd vastgesteld door oorlogsveteranen dat er geen herinnering aan het verzet in Arnhem was, terwijl zij daaraan veel te danken hadden. Het bedrijfsleven, politiek en burgers hebben toen de handen in een geslagen en richtten in 2004 de Stichting 'Geen Brug Te Ver’op. Mede door subsidie van gemeente, provincie, diverse bedrijven en fondsen, alsmede collectes en een benefietconcert werd ruim 100.000 euro ingezameld. Via een prijsvraag voor het ontwerp werd er een winnaar uitgekozen.

In 2015 is de achtervleugel van het Musis Sacrum gesloopt en werd er aan een nieuwe vleugel gebouwd. Er was geen plaats meer voor het monument. De blokken liggen nu verspreid door de binnenstad om iedereen er aan te blijven herinneren. Met name in het Jacob Groenewoudplantsoen zijn nog veel blokken te vinden.

(bron: http://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/2808/arnhem%2C-verzetsmonument)