Willemsplein

Al gestemd

Beoordeel nu

Jouw stem

Willemsplein 0 5 0

Willemsplein

  • Willemsplein -, - Arnhem

Willemsplein in centrum Arnhem

Het Willemsplein in Arnhem is een verkeersplein aan de noordkant van het centrum en stamt uit de 19e eeuw. Het werd aan de voorkant van de voormalige Willemskazerne aangelegd.

In de loop der tijd heeft het plein diverse veranderingen ondergaan, mede als gevolg van de alsmaar groeiende verkeersstromen. Het plein ligt ingeklemd tussen het Gele Rijders Plein in het oosten, het stadscentrum in het zuiden, het Nieuwe Plein in het westen en een spoorlijn in het noorden. Het plein kent diverse historische en markante gebouwen en vormt de verbinding tussen het stadscentrum en Park Sonsbeek.

Verkeersplein

Vanaf 1865 verrezen er veel grote herenhuizen aan het Willemsplein voor zowel woongebruik of als combinatie met kantoor. Notarissen, verzekeringsmaatschappijen en bankiers wisselden elkaar af. Maar door de toename van het autoverkeer werd het plein steeds meer een verkeersplein met lawaai en uitlaatgassen. Veel cafés en restaurants verloren daardoor een deel van hun klandizie. Om het plein weer aantrekkelijk te maken passeerden vervolgens verschillende verkeersplannen. Waaronder de Willemstunnel die in 2000 werd aangelegd, waardoor het autoverkeer niet meer over het plein hoefde te rijden. Dit alles zodat de trolleybussen, de voetgangers en de fietsers, weer ruim baan kregen op het plein.